„Tiesą sakant, tikrai tikimės sulaukti daugybės lietuvių“, - nusijuokia Philippe’as Massonas, prie „Ozolkalns“ slidinėjimo trasų Cėsyse esančios prancūziškos kavinės „Gourmands“ savininkas.
![]()
Žagarkalns trasos vakare Vyras prieš penkerius metus išėjo iš darbo Prancūzijos ambasadoje ir grįžo prie jaunystės užsiėmimo - virtuvės. Dabar Cėsyse jis valdo dvi kavines - viena prie slidinėjimo trasos, kita - miesto centre.
Lietuvos nepriklausomybės dieną Latvijos slidinėjimo kurorto verslininkai ruošiasi švęsti kaip savo. Ypač, kai dėl šios šventės Lietuvoje skelbiamas ilgasis savaitgalis. Slidinėjimo trasos „Ozolkalns“ direktorius Girtis Kalkis vaikšto ir dalina lietuviškomis trispalvėmis papuoštus reklaminius lankstinukus.
„Prailgintas darbo laikas, specialios kainos“, - Nepriklausomybės dieną švęsti Latvijoje kviečia skelbimas.
Cėsyse veikia du dideli slidinėjimo kompleksai: G.Kalkio vadovaujamas „Ozolkalns“ ir Mario Zvinio prižiūrimas „Žagarkalna“. Tarpusavio konkurencijos nesijaučia - abu vienijasi, kad kuo daugiau žmonių pritrauktų į šį Latvijos regioną. Net bendrus bilietus į abu kompleksus pardavinėja.
„Nuo kitų Latvijos vietų mus skiria tai, kad čia daugiausia nuokalnių, daugiausia keltuvų. Per abu slidinėjimo kompleksus yra 17 slidinėjimo trasų, tiek pat ir keltuvų. Tai vienintelis toks kompleksas Baltijos šalyse“, - savo miestą giria G.Kalkis.
Į Cėsis jis kviečia slidinėti besimokančius žmones. Esą čia kainuos pigiau nei Alpėse, o instruktoriai - tokie pat patyrę. Priduria, kad veiklos turės ir patyrę sportininkai.
„Turime pačią ilgiausią trasą, skirtą snieglenčių krosui. Jos ilgis 700 metrų. Ten šiais metais jau vyks tarptautinės varžybos - kvalifikacija į pasaulio čempionatą“, - pasakoja „Ozolkalns“ direktorius.
Puikiai įrengtomis trasomis snieglentininkams giriasi ir „Žagarkalna“ vadovas M.Zvinis: „Su snieglente paprasčiausiai leistis nuo kalno jau nebėra įdomu, norisi šokinėti. Ir mes turime įvairiausio lygio elementų: mažų tramplinų, skirtų mokytis, yra ir metalinių konstrukcijų triukams, o taip pat - didelių tramplinų“.
Šalta ir sniegu gausi žiema - tikras išsigelbėjimas ekonominės krizės purtomiems Latvijos verslininkams.
„Iki sunkmečio mieste veikė daugiau nei dešimt restoranų, dabar tik keturi ar penki“, - apie bėdas pasakoja P.Massonas. „Valdau ir turizmo agentūrą: birželį darbai dar vyko, o liepą grupės pradėjo atsisakinėti kelionių. Viskas sustojo“.
Su sniegu turistai grįžta. Miesto turistų informacijos centro darbuotojai pasakoja, kad atostogauti per šventes buvo privažiavę daug rusų. Dabar - lietuvių ir estų metas.
Email: info@sniegozona.lt